Josef Henrik Eriksson, Östra Esplanadgatan 10

Titel gett av upphovsman
Stadsdel D • Kvarter III • Tomt nr 1a • Östra Esplanadgatan 10 • Bostadshus och uthus av A.G. Silander, ritningen fastställd 1890 • Huset är bevarat • Södragatan 21 • Bostadshus av Hilda Hongell 1897 • Huset k-märktes år 1970
K-SKYLT: SÖDRAGATAN 21
Denna K-märkta byggnad är ritad av Hilda Hongell år 1897 för postiljonen Josef Eriksson. Hongell, den första kvinnan i Finland som utbildade sig till byggmästare, ritade de flesta husen i sekelskiftets Mariehamn. Från 1947 till sin död 1969 bodde författaren och dikatern Georg Kåhre i huset. Kåhre har bl. a. skrivit Den åländska segelsjöfartens historia och besjungit Mariehamn i diktsamlingen Staden med de tusen lindarna. I Morgonkommittén flanerade han med sina vänner längs stadens gator. Stadsarkitektkontorets utlåtande: (Östra Esplanadgatan 10) Fasaden förvanskad. De ursprungliga stående t-formade nyrenässansfönstren i nedre våningen och frontespisens stora vindsfönster har utbytts mot 50-talsfönster vilket är ett missprydande stilbrott. Fönstrens utseende bör återställas. Stenfoten nu rappad, ursprungligen natursten som kanthuggits. Tomten är ingärdad mot gata med ett enkelt och stilriktigt staket. Infarten kan med fördel förses med grindar. Stadsarkitektkontorets utlåtande: (Södragatan 21) Byggnaden har bibehållit sin sekelskifteskaraktär. En balkong ipå västra gaveln har avlägsnats. Små förenklingar av fasadlistningen och fönstrens spröjsning genomfördes sannolikt redan då byggnaden uppfördes. Vid sanering rekommenderas att de avvikelserna åtgärdas. Tomten har ett enkelt tidstypiskt staket mot gatan. Infarten kunde med fördel förses med grindar. Den genuina gårdsmiljön med trädgård och uthus bör om möjligt bevaras.

Postiljonen Josef Henrik Eriksson köpte tomten på auktion år 1890. Följande år uppfördes bostadshuset vid Östra Esplanadgatan 10, ritat av A. G. Silander. Det innehöll två lägenheter och hade en relativt enkel fasad. Sedan den södra tomthälften med det gamla uthuset sålts ritade Hilda Sjöblom ett uthus år 1895, och 1897 ritade hon ett nytt bostadshus vid Södragatan 21. Detta hade en mer påkostad fasad i schweizerstil och kom senare att få en spegelvänd kopia snett mittemot på Södragatan 16, dock med balkong mot gatan.. Om postiljon Eriksson berättas det att han brukade fiska tillsammans med postiljon Sjöblom, som bodde just i det sistnämnda huset. Av princip fiskade de dock aldrig under helgerna. Han ägde också en segelbåt, med vilken han tog turister på små utflykter. ”Tio mark i timmen och kalas alla dagar”, lydde hans slagord.
Kvarteret med sin gränd har döps till Diktaren respektive Diktargränd efter Georg Kåhre, som under åren 1947-69 bodde i huset vid Södragatan 21. Han var poet – även om han för brödfödans skull var tvungen att undervisa i latin och svenska vid lyceet – och det lär ha varit han som genom sin diktsamling Staden med de tusen lindarna gav Mariehamn dess smeknamn. Han var medlem av den s.k. Morgonkommittén, en sammanslutning herrar som hade för vana att tidigt om morgnarna promenera omkring i staden medan de diskuterade och filosoferade.

Grunduppgifter
Typ: Fysiskt objekt
Samling: Vitrin 8
Signum: v8DIII-1a
Beskrivning
Språk: Svenska
Aktörer